Home

Utdrag fra tre brev av Fénelon.

Overgivelse er ikke et heroisk offer, men ganske enkelt å synke inn i Guds vilje.

Din eneste oppgave, min kjære datter, er å være sterk i troen, samme hvilke skrøpeligheter du har. «Når jeg er skrøpelig», sier Paulus, «da er jeg sterk». Kraft blir fullendt i skrøpelighet. Vi er bare sterke i Herren i den samme grad som vi kjenner skrøpelighet i oss selv. Så din skrøpelighet vil bli din styrke dersom du bare aksepterer den i ydmykhet.

Noen ganger blir vi fristet til å tro at skrøpelighet og ydmykhet ikke kan forenes med et overgitt liv. Det er fordi vi har en tendens til å tenke på overgivelse som en stor ting vi gjør når vi ønsker å vise Gud hvor mye vi elsker Ham, og hvor heroisk vi er villig til å ofre alt. Men en sann overgivelse til Gud har ingenting å gjøre med en slik smigrende beskrivelse.

La meg fortelle deg hva virkelig overgivelse er. Det er enkelt å hvile i Guds kjærlighet, som en liten baby hviler på morens arm. En fullkommen overgivelse må til og med være villig til å slutte å overgi seg, hvis det er hva Gud ønsker! Vi gir avkall på oss selv, men Gud lar oss aldri vite når det er fullstendig. Hvis vi visste det, ville det ikke lenger være fullstendig, for det er ingenting som styrker egoet mer enn å vite at man er fullstendig overgitt!

Overgivelse består i, ikke å gjøre store, heroiske gjerninger som selvet kan skryte av, men ganske enkelt å akseptere samme hva Gud sender, og ikke søke å endre det (hvis ikke det er Hans vilje at det skal endres). Full overgivelse er full fred. Hvis vi er uten hvile og bekymret for ting vi har gitt avkall på tidligere, da har vi ikke overgitt oss i sannhet. Overgivelse er kilden til sann fred. Hvis vi ikke er i hvile, er det fordi vår overgivelse ikke er fullstendig.

 

Den sanne hvilens kilde er overgivelse av viljen.

Lev i stadig hvile. Men forstå at hvile ikke er avhengig av gløden i din hengivenhet. Det eneste du trenger å være opptatt av er retningen på din vilje.

Gi den opp til Gud uten reservasjon. Det avgjørende spørsmål er ikke hvor religiøs du er, eller hvor from du er, men om din vilje er i harmoni med Guds? Bekjenn dine feil med ydmykhet. Lær å være utskilt fra verden og helt overgitt til Gud. Elsk ham mer enn deg selv og Hans ære mer enn ditt liv. Det minste du kan gjøre er å ønske og be om en slik kjærlighet. Gud vil da gi deg den spesielle kjærlighet som bare hans barn kjenner, og han vil gi deg hvile.

 

Hvile kommer ved enkelhet og lydighet.

Du har spurt om trøst og hvile. Men du forstår ikke at du er ledet til kanten av brønnen, men avviser å drikke. Man kan ikke finne hvile og trøst uten i enkel lydighet. Så vær trofast i å lyde selv når du ikke forstår, og du vil snart oppleve at elver av levende vann vil flyte, slik Gud har lovet. Du vil motta etter som du tror: mye, hvis du tror mye; ingenting, hvis du ikke tror og fortsetter å lytte til dine egne hvileløse tanker.

Utdrag fra tre brev av Fénelon (1651-1715). Oversatt fra den engelske brevsamlingen Let go (1973), utgitt av Whitaker House.

Første gang publisert i nr. 1/2010.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s