Home

Av Erling Ekholt.

Oljens store betydning i det jordiske liv er det i dag ingen som betviler, hele verden har sine øyne og sin interesse festet på den. Rikdom, velstand og ikke minst makt kommer med den. Men hvor mange har interesse av olje i åndelig betydning?

 Det ser underlig ut at oljens betydning tilspisser seg nå i endetiden, både i jordisk og åndelig mening. Underlig, men sikkert ikke tilfeldig. Se på den liknelsen Jesus holder fram i Matt. kap. 25. For fem av de jomfruer som var på vei til å møte brudgommen ble redningen nettopp det at de hadde nok olje. For de fem andre resulterte deres mangel på olje i at de ble utestengt fra bryllupssalen og fikk høre ordene: «Jeg kjenner dere ikke.» Det var skjebnesvangre ord og maner til ettertanke!

Men hva er da oljen og hvordan utvinnes den i det åndelige liv? Det kan det nok gis flere forklaringer på. Enklest kan kanskje forklaringen ligge i de ordene Jesus sa: «Jeg kjenner dere ikke.» Kan mangelen på olje være at det ikke var et pulserende livssamfunn mellom dem og Jesus? at de ikke var på bølgelengde i Ånden? Det er nok meget sannsynlig. Jesus stod utenfor hjertedøren og banket. Han slapp ikke inn, han fikk ingen plass der (Åp. kap. 3). Han må kunne komme innenfor for å dele brød og vin med oss, få oss i samtale i det fellessskap som et fortrolig måltid gir. Der ønsker han å gi av sin rikdom, av sine ord som er åndelig føde, og gi av det levende vann. Se Lukas 24, 29 – 31: «Han gikk da inn for å bli hos dem. Og det skjedde da han satt til bords med dem, da tok han brødet, velsignet det og brøt det og gav dem. Da ble deres øyne åpnet, og de kjente ham». Legg merke til at Jesus gikk inn til dem først etter at de nødde ham til det. Det forteller oss at Jesus aldri trenger seg på, døren må åpnes frivillig og innenfra!

Det er kanskje vanligst at man ligner Martha som var opptatt av sin omsorg for ham. Maria derimot hørte ordene fra hans munn i sitt samfunn med ham. I et slikt samfunn med ham kan han få gitt oss sine råd, sin veiledning til som skal avlegges og ofres, hva som må gjøres og ikke gjøres, slik at olje kan utvinnes i våre liv (2.Mos.27,20). I dette samfunnet oppstår et kjærlighetsforhold som igjen resulterer i at vi ønsker å holde hans bud, ikke bare ønsker det – men gjør det (Joh. 14,23). Les også i Joh. 2 og Matt. 21 om hvordan Jesus renset templet for det som ikke hørte hjemme der.

Er våre hjerter rensede templer slik at Mesteren kan være der inne, eller er de handelsboder og røverhuler? Hans oppførsel viser at han ikke deler plassen i templet med noe annet. Spørsmålet er brenn-aktuelt nå i endetiden! Vi må gjøre et bevisst valg. Jesus har valgt for lenge siden. Nå er det VÅRT EGET VALG!

Første gang publisert i nr. 1/2002.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s